V posledních letech na nás stále častěji z internetu, sociálních sítí a dalších informačních médii, vyskakují reklamy a nejrůznější propagační materiály, které se týkají kolagenu a kolagenových doplňků. Hlavně modelky vidíme stále častěji popíjet zajímavě vypadající drinky s obsahem tohoto produktu. Na co je vlastně vhodné kolagen doplňovat, jak jej správně používat a jaká forma jeho doplňování je vůbec nejlepší? Na to se teď společně podíváme!
Nejdříve začněme kolagenem jako takovým. Jedná se o nerozpustnou bílkovinu, která tvoří základní stavební hmotu pojivových tkání. Taková je tedy přímá definice. Kolagen jako takový se v našem těle přirozeně vyskytuje a stará se v první řadě o kvalitu našich kostí a pokožky. S postupem let je ovšem zcela přirozené, že kolagenu ubývá, což se začíná projevovat hlavně bolestí kostí ale například také stárnutím naši pleti, a tedy i tvorbou vrásek. V druhé řadě se tento prvek stará o kvalitu našich vlasů, nehtů ale také řas.
K jeho doplňování se tak uchylují hlavně ženy, které touží po zpomalení známek stárnutí, zlepšení kvality vlasů a nehtů, které jsou při dostatečném množství krásně pevné, lesklé a vitální. Velice často také napomáhá, jako podpora růstu řas. Vaše pokožka vám také poděkuje, protože bude lépe chráněna před slunečním zářením, bude mít krásný vzhled a bude působit hydratovaným a napjatým dojmem.
V regálech obchodů a lékáren můžete narazit na kolagen ve velkém množství podob. K dostání jsou jak tabletky, tak prášek. V poslední době jsou ovšem velkou novinkou kolagenové nápoje, které jsou doslova instagramovou záležitostí. Jeho příprava je navíc velice jednoduchá, stačí vysypat obsah sáčku do čisté vody a zamíchat. Poté už nechybí nic jiného než si tento nápoj vychutnat. A to doslova. Existuje totiž celá řada příchutí, takže si každý najde tu svou. Takto připravený nápoj je doporučené užívat 1x denně a je jedno jestli ráno anebo večer.
Kolagen lze doplňovat také přírodní formou, tedy v potravinách. Pokud se budete chtít vydat touto cestou, zařaďte do svého jídelníčku ve větší míře maso, sýry, vajíčka, ovoce, jako například jahody, a zeleninu.